Банско

Банско е международноизвестен планински курорт, който привлича многобройни туристи от България и чужбина през всички сезони. Това е град, който притежава собствено минало и автентичност в архитектурата, бита и обичаите.

История

Банско е едно от огнищата на Българското възраждане. Родно място е на родоначалника му Паисий Хилендарски, на Неофит Рилски – патриарха на новобългарското образование, поета Никола Вапцаров, художника и иконописец Тома Вишанов Молера – създател на Банската живописна школа, и много други видни и по-малко известни банскалии.

Модерен курорт

За Банско в днешния му вид може да се каже, че има за всекиго по нещо. Градът се наложи като най-модерен европейски ски център. Тук можете да намерите от уютни малки семейни къщи и хотели, където ставате част от семейството на собствениците, до луксозни петзвездни хотели с модерни спа центрове.

Банско е целогодишна ваканционна дестинация, която предлага много атракции.

Чар и стил

Старата част на града представлява типична картина от годините на Възраждането. Банските механи с уникален чар и стил предлагат местна кухня и добра селекция от български вина. Туристите могат да се насладят на местните специалитети капама, чомлек, баница с ориз, мезета – бански старец, бански бут и дропчица (сланинка).

Град на фестивалите

Културният календар е наситен целогодишно с международни фестивали, конкурси, концерти – театрален фестивал, джаз фестивал, операфест, фестивал на планинарските филми и много други.

 

Магазините предлагат разнообразни стоки – спортни, мода, изделия на художествените занаяти.

Предоставени са възможности за много спортове, включително екстремни, колоездачни състезания, състезание по канадска борба, многобройни пешеходни турове и екскурзии.

Забележителности

  • Къща музей на Неофит Рилски,
  • църквата „Света Троица”,
  • Веляновата къща,
  • къща музей „Никола Вапцаров”,
  • Духовно-исторически център „Свети Паисий Хилендарски”,
  • постоянна иконна изложба „Банска художествена школа”

      и много други.

Разположение и климат

Банско се намира в подножието на Северен Пирин, на 927 м надморска височина. Климатът позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Най-високата точка на ски центъра е 2500 метра.

Банско е ски курорт номер едно в България, най-добрият и най-модерен ски център. Има 75 км ски трасета, кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, 7 бързи седалкови лифта, 7 влека и 10 детски ски влека. На улица „Пирин”, близо до гондолата, се намира и ледената пързалка, където можете да потанцувате на кънки.